copywriter freelance Jasper Verelst - about

Interview: mijn verhaal over CopyBar en hoe ik voltijds freelance copywriter en SEO content specialist ben geworden

-Interview afgenomen door Frame21
(14 januari 2022)

copybar_frame21_wall_of_frame

Jasper Verelst, oprichter van CopyBar, heeft intussen 10 jaar ervaring als freelancer. Frame21 ging graag met hem in gesprek over hoe hij erin geslaagd is voltijds als freelance copywriter en SEO-content specialist in hoofdberoep te werken, en hoe hij freelancer is geworden.

“De onzekerheid op lange termijn motiveert je om elke dag het beste van jezelf te blijven geven, want je werkt van contract naar contract en van opdracht naar opdracht”

jasper verelst freelance copywriter

Van papieren krant naar online webcopy

Na het studeren van communicatie en journalistiek en een avontuur in het buitenland, ging Jasper aan de slag bij enkele van de grote Belgische nieuwsbladen, zowel als eindredacteur als verslaggever, voor de papieren kranten. Echter bleek de job niet veel voldoening te geven: lange werkdagen, weinig vrije tijd, bijzonder veel druk, en een renumeratie die niet in verhouding stond. Omdat het belang van digitale verslaggeving in die tijd sterk begon toe te nemen, ging Jasper zich via allerlei online cursussen bijscholen in het schrijven van webcontent, online marketing, en SEO, om als freelance copywriter en SEO-specialist te kunnen gaan werken.

Een moeilijk begin

SEO is heden ten dage niet meer weg te denken en zelfs van significant belang voor alle bedrijven die zich digitaal willen profileren. Maar 10 jaar geleden waren bedrijven nog niet echt bezig met SEO, en een SEO-specialist moest de meerwaarde van SEO echt nog verkopen. Daardoor liep de start van Jasper als SEO-specialist niet van een leien dakje, maar omdat hij zelf geloofde in het potentieel van SEO, bleef hij volharden. Vandaag de dag is SEO een must-have en blijkt Jasper zijn keuze om deze richting uit te blijven gaan de juiste te zijn geweest. We mogen hem dus een echte ervaringsdeskundige noemen en een early adaptor van deze trend.

copywriter freelance Jasper Verelst - about - verhaal CopyBar

Digital consultancy

Sinds enkele jaren werkt Jasper als freelance consultant in copywriting en content SEO, via een digital marketing agency. Bij zijn huidige project schrijft hij Nederlandstalige en Engelstalige copy voor de online marketing campagnes van het bedrijf, en heeft hij binnen hetzelfde online marketing team de lead in de content SEO strategie en uitvoering.

CopyBar

Daarnaast werkt Jasper als eigenaar van CopyBar nog aan andere eenmalige en langlopende copywriting en SEO aanvragen voor een uiteenlopend cliënteel, samen met een aantal collega-CopyBar’ers.

copybar_bureau voor seo, copywriting, content marketing

copybar.be - freelance copywriter voor seo, online marketing, advertenties

Wat zijn enkele voordelen van freelancen voor Jasper?

Vrijheid

Vrijheid is het eerste grote voordeel dat wordt aangehaald: je werkdagen grotendeels zelf kunnen invullen in plaats van een 9-to-5 job die de kans op indommelen en een bore-out vergroot. Jasper beschouwt deze manier van werken als een dagdagelijks avontuur dat hem wakker houdt: “er moet immers elke dag gepresteerd worden om jezelf te blijven bewijzen naar huidige en ook toekomstige klanten toe”.

Remote werken

De groeiende adoptie van het remote (op afstand) werken, geeft Jasper ook de mogelijkheid om geregeld af te wisselen van werklocatie. Zo werkt hij deels van thuis uit als op het kantoor van de werkgever als bij Frame21.

Stropdas-vrij

Een andere voordeel is het niet-gebonden zijn aan een bedrijf met zijn (vaak verouderde) bedrijfscultuur, verplichtingen, hiërarchie of stijve kledij. Eigenheid is belangrijk voor Jasper, en je zal hem dan ook niet vaak met een stropdas aan tegenkomen.

Onzekerheid als motivatie

Onzekerheid op vlak van inkomen en opdrachten zal velen afschrikken, wat normaal is, maar dat is voor Jasper net zo verslavend en avontuurlijk aan deze manier van werken: “De onzekerheid op lange termijn motiveert je immers om elke dag het beste van jezelf te blijven geven, want je werkt van contract naar contract en van opdracht naar opdracht”.

Een berekend risico

Voor Jasper is de onzekerheid op vlak van opdrachten en inkomen een berekend risico. Dankzij een uitgebreid CV en protfolio, wordt hij geregeld benaderd door recruiters, waardoor hij totnogtoe steeds op een verlengd of nieuw consultancy contract kan rekenen. En dankzij de goede rankings van zijin eigen website www.copybar.be op zoektermen gerelateerd aan “SEO-copywriter”, krijgt hij ook vaak nieuwe aanvragen binnen voor eenmalige opdrachten of langdurige samenwerkingen. Een goede vertegenwoordiging in Google is dus ook voor Jasper zelf van levensbelang, aangezien hij zowat 90% van zijn aanvragen binnenkrijgt via zijn website. Ook LinkedIn is een belangrijk kanaal voor Jasper, waar hij vooral door recruiters benaderd wordt.

Waarom Frame21?

Jasper geeft aan dat zijn online onderneming CopyBar gegroeid is onder het dak van Frame21. Hij werkte jaren geleden al in de Garage, maar doordat hij steeds meer op locatie moest gaan werken, zegde hij zijn abonnement op. Met de recente toename van het remote werken had Jasper opnieuw een flexplek nodig omdat hij niet altijd thuis wilde zitten, en de keuze om zich opnieuw bij Frame21 aan te sluiten, was rap gemaakt. Vooral de entrepreneurship-vibe die hij hier ervaart, motiveert hem om zelf ook te blijven ondernemen.

Wil jij als freelancer starten of ben je reeds begonnen, dan heeft Jasper nog enkele tips:

  • Doe heel graag wat je doet of gaat doen
  • Wees zeker dat er vraag is of komt naar jouw aanbod
  • Word een echte expert in je vak
  • Hoe meer skills, hoe meer waarde je kan bieden
  • Zet je werk op de eerste plaats maar voorkom een burn-out
  • Durf jezelf te profileren
  • Volg steeds de nieuwste trends en evoluties op

=> Of lees de originele LinkedIn post van Frame21

Geef een reactie